Folined

Blog van Folined

5 Tips om een Sedumdak zelf te installeren op je platte dak

7 groendak

Heb je een plat dak en wil je graag een groen dak creëren? Dan is een sedumdak een mooie en duurzame optie. Een sedumdak is een dak bedekt met sedumplanten, ook wel vetplanten genoemd. Deze planten hebben weinig onderhoud nodig en zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden. In deze blog geven we je 5 handige tips om zelf een sedumdak te installeren op je platte dak.

1. Voorbereiding

Voordat je begint met het installeren van een sedumdak, is het belangrijk om je dak goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat het dakoppervlak schoon en droog is. Verwijder eventuele oude dakbedekking en controleer of er geen lekkages of beschadigingen zijn. Daarnaast is het verstandig om een waterdichte laag aan te brengen, zoals EPDM of bitumen, om lekkages te voorkomen.

2. Substraatlaag

Een sedumdak heeft een substraatlaag nodig waarin de sedumplanten kunnen wortelen. Breng een laag substraat aan van ongeveer 3-5 centimeter dik. Dit substraat moet licht en waterdoorlatend zijn, zodat de planten voldoende voedingsstoffen krijgen en overtollig water kan worden afgevoerd.

3. Sedumplanten

Kies de juiste sedumplanten voor jouw sedumdak. Er zijn verschillende soorten sedumplanten verkrijgbaar, met elk hun eigen kleur en vorm. Zorg ervoor dat je een mix van planten kiest die goed bij elkaar passen en geschikt zijn voor jouw klimaatzone. Plant de sedumplanten gelijkmatig op het substraat en zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.

4. Water geven

Vooral in de eerste periode na de installatie is het belangrijk om de sedumplanten regelmatig water te geven. Houd de grond vochtig, maar vermijd dat er water blijft staan. Sedumplanten hebben niet veel water nodig, maar in droge periodes is het belangrijk om ze voldoende te hydrateren.

5. Onderhoud

Een sedumdak vergt weinig onderhoud, maar er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Verwijder regelmatig onkruid en controleer of er geen beschadigingen zijn aan de planten. Daarnaast is het aan te raden om het sedumdak één keer per jaar te bemesten, bijvoorbeeld met een organische meststof speciaal voor sedumplanten.

Geniet van je groendak

Met deze 5 tips kun je zelf een sedumdak installeren op je platte dak. Een sedumdak is niet alleen mooi om naar te kijken, maar heeft ook vele voordelen. Het zorgt voor extra isolatie, verbetert de luchtkwaliteit en draagt bij aan de biodiversiteit. Bovendien is een groendak duurzaam en milieuvriendelijk. Geniet dus van je groendak en de vele voordelen die het met zich meebrengt.