Folined

Blog van Folined

Thuis je eigen olijfboom kweken

Deze prachtige, groenblijvende boom zal elke tuin een mediterraan tintje geven en als je de tips bij de olijfboom kopen kwekerij opvolgt, kun je misschien wel oogsten van je eigen plant. Olijfbomen zijn extreem taai en kunnen gedurende korte perioden verzengende hitte, droogte, vuur en temperaturen tot -7 ° C weerstaan.

Een olijfboom kopen in containers

Een olijfboom kopen, kan ook in containers. Wanneer je een olijfboom kopen, pot hem dan in een grotere pot, bij voorkeur terracotta in plaats van plastic, en gebruik een op leem gebaseerde compost en zo’n 20% ​​tuinbouwgrit toe om de afwatering te verbeteren.
De plant moet op een zonnige plek, de grond houd je tijdens het groeiseizoen vochtig houden en één keer per maand geef je best een uitgebalanceerde vloeibare meststo. In de winter kunt u de watergift verminderen, maar laat de compost niet volledig uitdrogen.

Olijven groeien erg langzaam, dus als ze jong zijn, hoef je niet veel te snoeien. In containers gekweekte planten hebben de neiging sneller te groeien, dus als het bladerdak dicht wordt, verwijder dan enkele takken om meer licht in het midden te krijgen. Houd de vorm van de boom in de gaten en verwijder eventueel dood of ziek hout.

Zal mijn olijfboom vruchten voortbrengen?

Bomen moeten beginnen met het produceren van fruit als ze ongeveer drie tot vijf jaar oud zijn. De meeste olijvensoorten zijn zelfvruchtbaar, maar ze worden door de wind bestoven en moeten dus buiten staan ​​als ze in bloei staan. (We gebruiken een bladblazer om onze olijfbomen in het Biome te bestuiven!) Olijven hebben in de winter een koudeperiode van twee maanden nodig en fluctuerende dag- / nachttemperaturen om de bloei en vruchtvorming op gang te brengen, dus bewaar in een container gekweekte bomen in een onverwarmde serre of kas, met veel licht. Olijfbomen bloeien en fruit op een jaar oud hout.