Folined

Blog van Folined

Wat is een hypotheek en onafhankelijke hypotheekadviseurs

financiele-meesters-logo

Voor we beginnen over onafhankelijke hypotheekadviseurs moet je weten wat is een hypotheek. Een hypotheek is een lening die is afgesloten om onroerend goed of grond te kopen. De meeste lopen 25 jaar, maar de looptijd kan korter of langer zijn. De lening is ‘beveiligd’ tegen de waarde van jouw huis totdat deze is afbetaald. Als je jouw terugbetalingen niet kunt bijhouden, kan de geldschieter jouw huis terugnemen en het verkopen zodat ze hun geld terugkrijgen.

De lopende kosten van het bezitten van een woning 

Rek jezelf niet uit als je denkt dat je moeite zult hebben om de terugbetalingen te blijven doen. Denk ook aan de lopende kosten van het bezitten van een woning, zoals huishoudelijke rekeningen, gemeentelijke belastingen, verzekeringen en onderhoud. Geldschieters willen bewijs van jouw inkomen en bepaalde uitgaven zien, en of je schulden hebt. Onafhankelijke hypotheekadviseurs willen bewijs dat u in staat zult zijn de terugbetalingen bij te benen als de rente stijgt. Ze kunnen weigeren u een hypotheek aan te bieden als ze denken dat u die niet kunt betalen.

een hypotheek krijgen

Je kunt rechtstreeks bij een bank of bouwvereniging een hypotheek aanvragen, waarbij je kiest uit hun assortiment. Evenals hypotheken die niet rechtstreeks aan klanten worden aangeboden. De onafhankelijke hypotheekadviseurs vertellen je er alles over en of ze kosten hebben, wanneer je voor het eerst contact met ze opneemt. Advies inwinnen is vrijwel zeker het beste, tenzij je zeer ervaren bent in financiële zaken in het algemeen en hypotheken in het bijzonder. Soms is het mogelijk om een hypotheek te kiezen zonder advies te krijgen, dit wordt een executie hypotheek genoemd. De kredietverstrekker schrijft om te bevestigen dat je geen advies heeft ontvangen en dat de hypotheek niet is beoordeeld om te zien of deze geschikt voor jouw is.